Min kundvagn 0

Allt du behöver veta om ångest vid sexuell prestation och erektil dysfunktion

Män upplever ofta ångest kring sexuell prestation och erektionsproblem (ED). Men på grund av den mycket känsliga naturen hos dessa tillstånd är de ofta underdiagnostiserade, underbehandlade och sällan diskuterade.

Denna artikel kommer att förklara och skilja ångest kring sexuell prestation och ED, hur var och en av dem påverkar mäns sexuella upplevelse, och sätt att behandla dessa sexuella tillstånd.

Vad är ångest kring sexuell prestation?

Ångest kring sexuell prestation är när du upplever stress och oro över din kroppsbild, samt om att tillfredsställa din partner under intimitet och sex. Det är inte helt klart om ångest kring sexuell prestation är kopplad enbart till sexuell prestation eller om det är ett uttryck för generell ångest som förvärras av intimitet.

Hur som helst är ångest kring sexuell prestation en av de vanligaste sexuella besvären, som drabbar 9-25% av männen och upp till 16% av kvinnorna. Men detta tillstånd är ofta förbisett och många personer får inte den nödvändiga behandlingen. En anledning kan vara att ångest kring sexuell prestation är mycket subjektiv och varierar beroende på personen.

Vad är sambandet mellan erektionsproblem och ångest kring sexuell prestation?

Erektion och sexuell upphetsning är komplexa processer som innefattar interaktion mellan emotionella och fysiska faktorer hos män. Förändringar på den emotionella sidan kan leda till fysiska problem med ED och vice versa.

Sexuell ångest kan bidra till ED på flera sätt. Låt oss säga att någon är orolig för att de inte kommer att kunna tillfredsställa sin partner under sex. De kan börja känna sig ovärdiga och oförmögna, och dessa känslor av otillräcklighet kan orsaka ED.

Tidigare erfarenheter spelar en stor roll i ångest kring sexuell prestation också. Män som har haft även mindre problem med erektion eller samlag i det förflutna kan älta över dessa tidigare negativa erfarenheter, vilket får dem att känna negativa känslor om samlag i allmänhet. I sin tur minskar deras upphetsning för sex eftersom de fortsätter att oroa sig för sina förmågor.

Orsaker till ångest relaterad till sexuell prestation

Ångest kring sexuell prestation är vanligare hos personer med social ångest och panikstörningar, så det kan vara en del av ett bredare ångestsyndrom. Men inte alla med ångest kring sexuell prestation har klinisk ångest.

För många män orsakar tidigare negativa erfarenheter under samlag deras nuvarande oro.

Till exempel, om en man har förlorat erektionen eller haft för tidig utlösning tidigare, och lämnat sin partner missnöjd, kan detta spelas upp i hans hjärna flera gånger, vilket leder till samma problem igen.

Och om en man inte är helt känslomässigt närvarande under samlag, eftersom han oroar sig för andra frågor, är det troligt att det påverkar hans övergripande tillstånd under sex.

Orsaker till erektil dysfunktion

Ångest kopplad till sexuell prestation är ett vanligt problem och kan vara en huvudorsak till att vissa män upplever erektil dysfunktion. ED innefattar dock en komplex interaktion mellan människans hjärna, känslor, blodkärl, nerver, muskler och hormoner. Störningar i någon av dessa komponenter kan leda till ED.

Några av de vanligare orsakerna till ED inkluderar:

 • Diabetes
 • Hjärt- eller kärlsjukdomar
 • Hög blodtryck
 • Höga kolesterolnivåer
 • Blockerade blodkärl (ateroskleros)
 • Metabola syndromet och fetma
 • Neurologiska sjukdomar
 • Rökning eller annan tobaksanvändning
 • Alkoholism eller missbruk av andra substanser
 • Prostatacancer i historien och behandling på grund av prostatacancer
 • Låga testosteronnivåer
 • Tidigare operationer eller skador i bäckenet
 • Tidigare skador eller operationer på ryggen
 • Peyronies sjukdom
 • Vissa receptbelagda mediciner
 • Högre ålder

Symtom på ED

Symtom på ED är lätta att känna igen och inkluderar:

 • Svårigheter att få erektion
 • Svårigheter att upprätthålla erektion
 • Svårigheter att uppnå orgasm
 • Minskad sexuell lust och intresse

ED och mental hälsa

Problem med ED kan påverka en mans självkänsla, orsaka relationsproblem och öka stress. Tyvärr kan ED och ångest kring sexuell prestation vara en självdrivande cykel som påverkar sexuell tillfredsställelse avsevärt.

Om en man tidigare har upplevt sexuella problem som gjorde att han kände sig oförmögen eller ovärdig kan det påverka hans framtida sexuella upplevelser, ibland leda till total impotens.

Samtidigt rapporterar män som tidigare har känt sig generade under sex ofta erektionsproblem när de är med en partner, men har inga problem när de onanerar.

Övervinna ED och ångest kring sexuell prestation

Att ha en förstående partner är mycket viktigt om du har ED eller ångest kring sexuell prestation. Dessutom kan vissa tips hjälpa till att minska ångest kring sexuell prestation och förbättra din sexuella upplevelse.

Fokusera inte på det förflutna

Det är viktigt att förstå att sporadiska svårigheter med erektion inte betyder att du inte kan ha sex. Det kan betyda att du vid den specifika tidpunkten var mer stressad och att det påverkade samlaget. När stressen minskar kan problemet försvinna helt.

Det är viktigt att flytta fokus från varför erektionsproblem uppstod till att istället fokusera på det negativa resultatet. Att prata med din partner och minska pressen på dig själv kan hjälpa till att förebygga framtida ångest kopplad till sexuell prestation.

Var närvarande i nuet

Om du inte är fullt närvarande i nuet, tar det bort från den sexuella upplevelsen för både dig och din partner. Att försöka vara närvarande och engagerad utan att bli distraherad hjälper ofta par att ha en trevlig tid tillsammans. Meditation och andra avslappningstekniker har också visat sig vara hjälpsamma i detta avseende.

Livsstilsförändringar

Män rapporterar ofta försämrad erektionsfunktion när de går igenom en stressig period i sina liv. Oavsett om det beror på deras arbete, relationer eller något annat, kan stress utlösa ED eller förvärra befintliga ED.

Och generellt sett är högre stressnivåer och generaliserad ångest kopplade till minskad sexuell tillfredsställelse hos både män och kvinnor. Att ta itu med dessa frågor och hitta sätt att hantera stress förbättrar ofta den övergripande sexuella upplevelsen.

Rökning, alkohol eller några olagliga droger kan också försämra erektioner och den allmänna hälsan.

Behandlingsalternativ för ED

Om ångest över sexuell prestation är orsaken till ED finns det olika behandlingsmetoder beroende på medicinsk historia och allvaret i tillståndet.

Män med ångest kopplad till sexualitet drar ofta nytta av beteendeterapi och rådgivning. Om ångest över sexuell prestation är ett återkommande problem med samma partner kan parterapi vara till hjälp. I andra fall kan mediciner som vissa antidepressiva läkemedel, ångestdämpande läkemedel och PDE5-hämmare, såsom sildenafil Viagra tabletter och tadalafil (Cialis), användas.

Olika behandlingsalternativ finns också för ED som inte orsakas av ångest över sexuell prestation.

Livsstils Justeringar

Erektionsfunktionen speglar en mans allmänna hälsa. Ju friskare du är, desto bättre kommer dina erektioner att vara. Livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, gå ner i vikt och äta en hälsosammare kost, har visat sig förbättra mäns allmänna hälsa och kvaliteten på erektioner.

Orala läkemedel

Orale läkemedel som ökar blodflödet till penis genom att slappna av blodkärlen som levererar blod, förbättrar effektivt ED hos många män. De vanligaste läkemedlen är:

Dosering, varaktighet och biverkningar av ED-läkemedel varierar. Generellt tas de 30 minuter till en timme före samlag med ett glas vatten på tom mage, eftersom det förbättrar absorptionen och effektiviteten av läkemedlet.

Det är viktigt att komma ihåg att även om medicinen kommer att förstärka erektionen och förbättra kvaliteten på sexuella upplevelser, kommer bara att ta medicinen inte att orsaka en erektion. Sexuell stimulering eller förspel krävs.

ED-mediciner fungerar bättre för personer utan betydande nervskador. De bör inte tas av någon som tar nitrater (läkemedel som vanligtvis ordineras för bröstsmärtor) eller som har hjärtsjukdomar, hjärtsvikt eller mycket lågt blodtryck.

Penisinjektioner och suppositorier

Inte alla svarar på orala ED-läkemedel. För dessa personer kan penisinjektioner eller rektala suppositorier hjälpa.

Penisinjektioner innehåller föreningar som möjliggör bättre blodflöde till penis. Generellt kommer en man att injicera en liten mängd medicin i sidan av penis 10-15 minuter före samlag.

Intrauretrala suppositorier är små pellets som införs i mannens urinrör för att underlätta erektionen. De innehåller alprostadil, som förbättrar blodflödet till penis. Alprostadil absorberas genom urinröret och börjar verka inom 10-15 minuter. Biverkningar inkluderar smärta vid införandet, brännande inuti penis och möjligen mindre blödning.

Vakuumapparat

En vakuumanordning (eller penispump) är en ihålig slang som placeras över mannens penis och suger ut luften inuti slangen. Detta skapar ett vakuum som drar mer blod till penisvävnaden och förbättrar erektionen. Även om vissa män tycker att de är hjälpsamma, kan penispumpar vara besvärliga att använda.

Operation för implantation av penisimplantat

För patienter med allvarlig ED som inte svarar på andra behandlingar finns det uppblåsbara penisproteser (IPP). Detta hydrauliska enhet är inopererad inuti penis och ersätter erektilvävnaden. Den har vanligtvis en liten pump som placeras inuti pungen. Genom att klämma pumpen flyttar vätska till IPP-cylindrarna inuti penis och skapar en erektion. Detta är en mycket tillförlitlig metod för att behandla ED, men innebär en operation.


Tillbaka till bloggen
Integritetspolicy

Vi använder cookies för att anpassa och förbättra det innehåll som visas för dig, för att du ska få bästa tänkbara upplevelse när du handlar online.